Verkiezingscafé studenten ROC van Twente groot succes

17 maart 2021

HENGELO - Het online verkiezingscafé dat studenten van de opleiding Sociaal werk organiseerden was een groot succes. Zo’n 150 kritische studenten en politici van diverse partijen gingen met elkaar in gesprek.

Ryanne Engelaar en Jochem Bosgra, studenten Sociaal werk bij ROC van Twente, namen het initiatief voor de bijeenkomst. Om studenten en politici met elkaar in contact brengen, te benadrukken hoe belangrijk stemmen is en inzicht te geven in standpunten van verschillende politieke partijen. Hun docenten werden meteen enthousiast en al snel waren Peter Kwint (SP), Yvonne Bijenhof (VVD), Yara Hummels (PvdA) en Julius Terpstra (CDA) bereid om mee te doen. Ook waren er vertegenwoordigers van de jongerenpartijen DWARS en JOVD en droeg Laurence Guérin, practor Burgerschap, haar steentje bij als co-moderator.

Kritische vragen
De studenten konden de politici vragen stellen en zo ontstond een mooie interactie. Onderwerpen als de basisbeurs en het leenstelsel, het vaccinatiepaspoort, de veestapel en de dividendbelasting passeerden de revue. De bijeenkomst was een groot succes en dat smaakt naar meer. Er worden nu al plannen gesmeed voor vergelijkbare activiteiten richting de gemeenteraadsverkiezingen en de politici boden aan om bijvoorbeeld langs te komen voor gastlessen of gewoon een goed gesprek over de lokale politiek.

John van der Vegt, voorzitter van het College van Bestuur van ROC van Twente, nam de introductie voor zijn rekening en noemde het verkiezingscafé een mooi initiatief. “Dit lijkt me iets om door te zetten naar volgende verkiezingen en ook bij meer opleidingen. Ik hoop dat dit heeft bijgedragen aan een weloverwogen stem."

Ook Jochem en Ryanne waren na afloop tevreden. "Ik ben blij dat we in zo'n korte tijd er iets moois van hebben kunnen maken", zegt Ryanne. Ïk had echt niet verwacht dat we binnen twee weken tijd echte Kamerleden erbij zouden kunnen hebben, maar dat is ons toch gelukt!" Jochem vult aan: "Ik ben heel tevreden met wat er is neergezet. In anderhalve week hebben we dit georganiseerd met onze docenten; het kostte de nodige uren, maar die waren het allemaal waard." Maar niet allen de studenten waren tevreden, ook de politici: "Ik heb na het café nog met een aantal politici gesproken en ze waren erg tevreden over hoe het was verlopen en ze vonden het ook belangrijk dat mbo studenten zich meer bezig hielden met de politiek!"

Veilig oefenen in Burgerschap
Burgers vormen samen de samenleving. Dit draagt ROC van Twente uit naar studenten door hun participatie centraal te stellen en burgerschap te koppelen aan het beroep waarvoor zij worden opgeleid. Vanuit het Practoraat Burgerschap, de Werkplaats Democratisering van Kritisch denken en het Programma Jongeren en Burgerschap in Overijssel werkt het ROC actief aan de kwaliteit van haar burgerschapsonderwijs met bijvoorbeeld het ontwikkelen van praktische handvatten voor docenten om maatschappelijke onderwerpen te kunnen bespreken in de klas. Studenten interesseren voor het stemhokje en ‘de politiek’ en stemlocatie zijn hoort daar ook bij.

Bekijk hier alle info over ons Practoraat Burgerschap >>