Praktijklokaal ‘cleanroom’ geopend in de Gieterij

Hengelo / 14 november 2023
ROC van Twente heeft in de locatie de Gieterij in Hengelo een praktijklokaal ‘cleanroom’ geopend. Het werken in een cleanroom wordt belangrijker én populairder op het mbo dus werd het hoogtijd voor een eigen lokaal.

In het gezelschap van verschillende onderwijsinstellingen en leden van Quantum Delta, dé vereniging in Nederland die alles weet van quantumtechnologie in o.a. cleanrooms, is dinsdag 7 november het bekende lint doorgeknipt. Uit de woorden voorafgaand werd nogmaals duidelijk hoe booming de cleanroom business is hier in de regio. Want in de cleanroom wordt technologie ‘gemaakt’, bijvoorbeeld computerchips en daar is superveel vraag naar.

Studenten van de opleiding Researchinstrumentmaker volgen al het keuzedeel cleanroom en krijgen vanaf nu les in het nieuwe lokaal. “Er zijn meer mbo’ers nodig die verstand hebben van het werken in een cleanroom”, vertelt Anouk Regeling, docent-onderzoeker bij ROC van Twente. “Het cleanroom onderwijs moet toegankelijk worden voor verschillende opleidingen, maar ook voor bedrijven in de regio die hun personeel willen trainen én voor professionalisering van docenten. De eerste stap in deze richting hebben we nu gezet, en dat is supergaaf!”

Anouk is verbonden aan Quantum Delta en heel blij met de koers die is ingezet om het mbo voor de volle 100% te betrekken in dit vakgebied. “Het onderwijs in Twente werkt zo gaaf samen, dat zie je op een dag als deze. Met de UT en Saxion stralen we eensgezindheid uit. Ook de LIS, de Leidse instrumentmakersschool, was er op afstand bij.

Tijdens de open dagen dit schooljaar kan iedereen een kijkje nemen in het lokaal om meer te weten te komen over quantumtechnologie op het mbo.

In het voorjaar van 2023 vond bij ROC van Twente ook al een quantum event plaats, Quantum Meets > Ook mbo’ers geven quantumtechnologie in Nederland een boost | ROC van Twente

Cleanrooms en quantum 
In cleanrooms wordt gewerkt met quantumtechnologie. Quantumtechnologie gaat over de allerkleinste deeltjes die je met je blote oog niet kan zien. En die superkleine deeltjes, ook wel nanodeeltjes genoemd, worden steeds belangrijker.

Talent & Learning Centres in Twente geopend
Bij Saxion is dezelfde middag een soortgelijk centrum geopend, het Talent & Learning Center. Dit is één van de vier centra in Nederland, die als doel heeft meer en kwalitatief de beste talenten in de quantumtechnologie voort te brengen. Nederland is op dit moment één van de leiders op het gebied van quantumtechnologie. In een nationaal netwerk van Delft/Leiden, Amsterdam, Eindhoven en dus Twente, wordt in het mbo, hbo en wo samengewerkt om onderwijs te bieden en onderzoek te doen samen met de quantumindustrie. Pieter de Witte, bestuurslid van Quantum Delta: “We bouwen een nieuw ecosysteem op, gericht op quantumonderwijs. Het werkt als een nationale startup - waarvan de structuur nog niet volledig is uitgekristalliseerd - maar meer als een broedplaats. Dat geeft ruimte aan veel nieuwe ideeën.”  
 
Lees meer

Ook mbo’ers geven quantumtechnologie in Nederland een boost | ROC van Twente

NGF-project Quantum Delta NL opent nationaal netwerk aan ‘Quantum Talent & Learning Centres’ | Quantum Delta NL