Inloopavond 
do 21 maart 2024 | 18.00 - 20.00 uur
 

meld je aan
Meer info

wat doe je in dit beroep?

Je werkt in een militaire omgeving en weet alles van computers, computernetwerken, printers, radioverbindingen en telefoons. Die vormen samen het informatiesysteem dat jij beheert. Je zorgt dat alles werkt, legt kabels en netwerken aan en installeert computers en randapparatuur. Je werkt bijvoorbeeld in een kazerne, militaire basis of in het militaire veld.

past dit beroep bij jou?

Je werkt graag met computers en hebt kijk op techniek. Je gaat goed met mensen om, want je hebt veel contact met mensen. Je werkt goed samen. Ook ben je sportief en heb je doorzettingsvermogen. Je bent een teamplayer en je kunt af en toe even van huis zijn. En natuurlijk: je wilt heel graag bij Defensie werken. 

meld je aan voor deze opleiding Aanmelden hoe werkt dat?

feiten in het kort

 • Leerweg / Niveau BOL / 3
 • Duur 2 jaar
 • Lesgeld € 1.449,- (per schooljaar)
 • Overige kosten Toelichting zie “Wat kost de opleiding?”
 • Startdatum Augustus 2024
 • Cursusjaar 2024-2025
 • Leslocaties De Sumpel 4-6, Almelo

meer over de opleiding

Lessen en stages

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Je gaat drie weken naar school en dan één week op stage. Je bent vijf dagen per week op school om ICT- en algemene vakken, theorie- en vakleer Defensie te volgen. Daarvan ben je één dag op de buitenlocatie bezig met theorie en praktijk vakleer Defensie. De stage is op een kazerne of basis van Defensie. Ook doe je veel aan sport.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 2 jaar en start in augustus. 

Hoe zien de examens er uit?

De examens zijn op school, maar ook op je stageplek. Je doet schriftelijke en mondelinge examens. Aan het eind is er een Proeve van Bekwaamheid (PvB). Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Je doet ook examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens.

Je keuzedelen bestaan volledig uit 'Veiligheid en Vakmanschap' niveau 3. Je wordt voorbereid op het werken als onderofficier bij de landmacht of de luchtmacht. Je stage vindt plaats bij Defensie. Je wordt al bij de start van de opleiding hiervoor ingeschreven. Je leert je handhaven in een militair veilige omgeving. Zo leer je de basisvaardigheden die nodig zijn om als militair veilig te functioneren. Daarnaast leer je een team aansturen. Ook leer je instructies geven en hoe je je teamleden moet begeleiden. Direct in het begin van je opleiding krijg je al te maken met het eerste keuzedeel zodat je direct kunt ervaren of een baan bij Defensie iets voor jou is.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

 • Engels, Nederlands, rekenen
 • ICT vakken
 • Loopbaan en Burgerschap
 • Meerdaagse oefeningen, terreinwerk en marstraining
 • Militaire basisvaardigheden en zelfverdediging
 • Sporten, fitness, buitensport
 • Vakleer defensie

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

 • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • of een gelijkwaardig diploma

Aanvullende eisen:
Om toegelaten te kunnen worden moet je fysiek en psychisch geschikt zijn. Ook zijn er enkele eisen vanuit defensie:

 • je scoort positief op de sportscreening. Die doe je bij een Sport Medisch Adviescentrum (SMA)
 • je hebt de Nederlandse nationaliteit
 • je hebt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Verplichte intakeactiviteiten:
Na je aanmelding nodigen we je uit voor een verplichte voorlichtingsavond, een sportscreening en een AMN Talentscan.

wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je soms intakeactiviteiten volgen. Bijvoorbeeld een AMN Talentscan, die in beeld brengt wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Ook vul je het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. En het kan zijn dat je andere activiteiten moet doen, zoals een motivatiebrief schrijven of een werkstuk maken. Dat hoor je na je aanmelding.
 

Wat kost de opleiding?

Wettelijk lesgeld: € 1.449,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2024 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen lesgeld te betalen. Leermiddelen: ongeveer € 450,- voor het eerste leerjaar en ongeveer € 275,- voor het tweede leerjaar. Daarnaast heb je een laptop nodig. Zie www.rocvantwente.nl/laptops.

Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op www.rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt bij Defensie aan de slag als allround medewerker IT systems and devices. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met de opleiding Expert IT systems and devices niveau 4 of Software developer niveau 4.

mbo: hoe werkt het?

Alles wat je op het mbo leert, is bedoeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het toekomstige beroep. Je bent bezig met losse vakken, loopt stage en werkt samen in projecten of voert praktijkopdrachten uit. 

{{highlight.typeLabel}}

{{highlight.title}}

toon meer resultaten

waar kan ik deze opleiding volgen?

studie in cijfers

Op de Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.