hoe ziet de cursus er uit?

Het is zo wied en we goat gewoon vedan!

Wat is het toch handig, maar vooral leuk, als je Twents kunt verstaan of wat kunt kuiern. Herman Finkers is bijvoorbeeld nog leuker in het Twents en er zijn zoveel Twentse uitdrukkingen die prachtig weergeven hoe iemand zich voelt of die getuigen van Twentse humor. En wat is er dan gezelliger om je met elkaar en met een Twentse juf oet Tubbig onder te dompelen in dit prachtige dialect of liever in deze boeiende streektaal en ook de Twentse cultuur. Het Twents is tenslotte een Nedersaksische taal, onderdeel van de West- Germaanse talengroep. Niet voor niks kun je je kilometers oawern poal nog verstaanbaar maken in het Twents. 

Niet alleen de Twentse taal komt aan de orde maar ook de gewoontes van vroeger en nu!  Ammoal komn!

voor wie is deze cursus bedoeld?

Wil jij meer leren over de Twentse taal, de Twentse cultuur én de Twentse gewoontes? Doe dan mee aan de cursus Twents!

meld je aan voor deze vrijetijdscursus

feiten in het kort

  • Code VUH4086
  • Duur 5 lessen
  • Lestijden 19.00-21.00 uur
  • Kosten € 100,-
  • Overige kosten lesmateriaal ca. € 10,-
  • Startdatum 23 mei 2025
    30 mei, 6, 13 en 20 juni
  • Cursusjaar 2023-2024
  • Leslocatie Gieterij 200, Hengelo

meer over de cursus

Extra cursusinformatie

In deze cursus proat wie met mekaar in ’t Twents over telkens een ander thema, bijvoorbeeld over Noaberschap, maar we maken ook, als het seizoen het toestaat, een wandeling over landgoed Twickel met duding in ’t Twents, of wie waandelt deur Hengel met oetleg in ’t Twents over de metaalindustrie. En op de laatste avond bereiden we typisch Twentse gerechten, die we vervolgens natuurlijk nuttigen.

Het Twents is een taal die afstamt van het Nedersaksisch. Het Nedersaksisch is een onderdeel van de West- Germaansetalengroep. Daar hoort ook het Nederlands bij. Het is een heel groot gebied. Kilometers oawern poal kun je je nog verstaanbaar maken met het Twents.

Maak kennis met de docent

Mijn naam is Lianne Busscher. Ik ben docent Nederlands in het voortgezet onderwijs en ik heb seizoenenlang meegedaan als dialectcoach van 'Jonge leu en oale groond'.

Ik ben in de Twentse cultuur grootgebracht, alleen mijn moeder praatte Nederlands tegen mij opdat ik later wat moest worden! Aan tafel kwamen de verhalen van mijn vader in het Twents. Elke keer vroeg ik of hij het nog duizend keer wilde herhalen.

Toen ik opgroeide op het Twentse platteland in Tubbig mocht je op school absoluut geen Twents praten want dat was een schande. Nu is dat wel anders geworden gelukkig. Het accent was voor domme boeren die zich geestelijk nog in de negentiende eeuw bevonden. Tegenwoordig hoef je je niet meer te schamen voor het Twents. Sterker nog, mensen in deze streek kunnen greuts zijn op hen taal. De rehabilitatie van het Twents kreeg in 2005 vorm met de campagne Twents doar is niks mis met!

Opmerkelijk, want jarenlang was het Twents op zijn retour. Toen 'Jonge leu' in the picture kwam, werd het algemeen bekend dat accent. Daar heb ik als dialectcoach de spelers begeleid en ik heb zelfs drie keer een rolletje gespeeld. Ik heb met meerdere trainers het werk van Herman Finkers overgenomen, hij is de bekendste Tukker die we momenteel kennen. 

Het Twents is met een papleppel in gotn!

cursusvoorwaarden/veelgestelde vragen

Op de pagina 'Vrije tijd' vind je o.a. informatie over de algemene voorwaarden, veelgestelde vragen en vakantieroosters die gelden voor alle cursussen van de Volksuniversiteit.

Lianne Busscher, docent Twents

'Mensen in deze streek kunnen greuts zijn op hun taal.'