Zoë Voogd is Mbo Uitblinker 2023 van ROC van Twente

Hengelo / 08 december 2023
Zoë Voogd (22) uit Enschede heeft de finale gewonnen van de Mbo Uitblinker verkiezing 2023. Sven Sleurink (19) uit Enschede werd 2e en Karlijn Scherfke (20) uit Borne 3e.

Winnares Zoë mag aankomend jaar de titel Mbo Uitblinker 2023 dragen en gaat namens ROC van Twente meedoen aan de groep van landelijke ambassadeurs van de Mbo Raad. Daar krijgt zij een interessant ontwikkel- en netwerkprogramma aangeboden dat aansluit bij het unieke vakmanschap waar mbo scholen studenten voor opleiden. Zoë: 'Wat cool, ik heb gewonnen! Ik heb er zin in om namens ROC van Twente het mbo onderwijs in de landelijke groep van mbo ambassadeurs, positief onder de aandacht te brengen.'

Finale

Na een aantal weken online campagne voeren, vond vrijdag 8 december de finale plaats in de Gieterij in Hengelo. Karlijn, Sven en Zoë, eerder geselecteerd door de vakkundige jury, vertelden in een pitch wie zij waren en waarom juist zij het mbo goed kunnen vertegenwoordigen.

Jury

De drie genomineerde uitblinkers werden beoordeeld door een vakkundige jury bestaande uit Emma de Nooij (Mbo Uitblinker 2022), Linda van Asselt (programmamanager talent Twente Board) en Fridse Mobach (lid College van Bestuur ROC van Twente). Het juryoordeel werd samengevoegd met de online stemmen, die de studenten verzamelden tijdens de campagne.

De jury vond het ontzettend leuk om te doen, maar ook ingewikkeld. Fridse: 'Drie verschillende levens, drie verhalen, drie passies, hoe waardeer je dat? Alle drie zijn ze over een grote horde gegaan want jezelf presenteren, een video maken en moeilijke juryvragen beantwoorden, dat deden ze perfect.' De jury keek met name naar de student die het mbo goed op de kaart kan zetten en daarbij raakte het verhaal van Zoë hen het meest. 'Ze sprak vanuit het hart over haar vak en dat kwam binnen.'

Zoë wil anderen die kwetsbaar zijn graag helpen om vanuit hun gevoel te gaan spreken en dat is in de huidige tijd steeds belangrijker geworden. Sven kreeg credits voor de motivatie waarmee hij meedeed en dat hij dat zeer goed onder woorden kon brengen. De jury zag in Karlijn een enorme groei van het moment van aanmelden tot aan haar pitch en vond haar presentatie erg goed.

Karlijn, Sven en Zoë

Bekijk hier de korte promovideo’s terug van Karlijn, opleiding Mediavormgever, Sven, opleiding Ondernemer Handel en Zoë, opleiding Sport en Bewegen.

De Mbo Uitblinker verkiezing en landelijk ambassadeursschap

Jaarlijks nomineert ROC van Twente drie studenten voor de Mbo Uitblinker verkiezing. Mbo Uitblinkers zijn studenten die tijdens hun opleiding of bpv-periode bijzonder hebben gepresteerd. Karlijn, Sven en Zoë verdienden het om dit jaar om in de ‘spotlights’ te staan. Zoë vertegenwoordigt aankomend jaar ROC van Twente in de landelijke groep van mbo ambassadeurs, een initiatief van de MBO Raad, om het mbo positief onder de aandacht te brengen. Hierbij gaat de mbo ambassadeur in gesprek met ministers en wethouders en treedt op in televisieprogramma’s met als doel: het onderwijs te blijven ontwikkelen en het mbo op de kaart te zetten.

 

> Meer over de Mbo Uitblinkersverkiezing in ROC van Twente lees je hier

> Emma de Nooij is Mbo Uitblinker 2022

> Iris van der Putten is Mbo Uitblinker 2021

> Lian Hees is Mbo Uitblinker 2020